List otwarty do Ambasadora Szwecji w Polsce

Do Jego Ekscelencji Ambasadora Szwecji w Polsce

Steffana Gullgrena

Szanowny Panie Ambasadorze,

Od ponad trzech tygodni jesteśmy świadkami wojny na Ukrainie, gdzie rosyjska armia bezskutecznie próbuje podbić ten piękny kraj wolnych i dzielnych ludzi. Nie będzie przesady w słowach, że Ukraina walczy dziś też w naszej obronie. Oba nasze kraje, Polska i Szwecja, mogą być potencjalnie przyszłymi terytoriami na które rozleje się rosyjska inwazja, jeżeli ukraińska obrona zostanie przełamana.

Rzeczpospolita Polska jest członkiem NATO. I w dzisiejszej, trudnej rzeczywistości geopolitycznej wydaje się, że wstąpienie do Paktu Północnoatlantyckiego było bardzo ważnym i potrzebnym krokiem. Być może nawet fakt ten zdecyduje o przetrwaniu Polski jako kraju i narodu.

21 marca, w poniedziałek, Siergiej Ławrow, minister spraw zagranicznych Federacji Rosyjskiej będzie obchodził swoje urodziny. Bez wątpienia ostatnie miesiące były dla niego wypełnione ciężką i niekoniecznie przyjemną pracą. Dlatego uważamy, jako partia, że powinien on otrzymać bardzo szczególny prezent, o znamienitym wydźwięku dyplomatycznym.

Proponujemy i zachęcamy, aby prezentem tym był akces Szwecji do NATO, a przynajmniej deklaracja chęci wstąpienia.

Zapewne sam Pan przyzna, Panie Ambasadorze, że byłby to wyjątkowy gest i wyjątkowy prezent, szczególnie podkreślający ostatni wysiłek i dorobek ministra Ławrowa.

A wszyscy członkowie NATO z pewnością mile powitają solidnego sojusznika.

Z wyrazami szacunku,

Piotr Chmielowski